[rookie]

. . . . . poznámky

osobní rozvoj

Druhy manipulace aneb Nenechte se ovládat druhými

Manipulace je bohužel běžnější, než si myslíte. Dopouští se jí kdekdo, ale nejhorší je, když se vás pokouší ovládat někdo opravdu blízký – rodiče, partner či dobrý kamarád. U těch, co milujete, se to dá jen těžko rozeznat. Metody manipulátorů jsou totiž záludné a leckdy se schovávají za lásku.

Snaha působit na myšlení a chování druhé osoby tak, aby jednala, jak chcete vy – to je manipulace. Manipulátor se snaží svou oběť ovládat, jejím prostřednictvím chce naplnit své touhy i potřeby a využívá ji.

Buďte ve střehu

Manipulátorem může být kdokoli. „Může to být vaše matka, partner, kamarád, spolužák. Ale také velká korporace nebo společnost celkově. Lidé jsou totiž často motivováni k jednání nezdravými impulsy, které v nich probudí třeba reklamní spot či zažité společenské dogma,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Manipulátor tedy není jen partner, který vás omezuje, ale také prodavačka, co se vám pokouší namluvit, že vám ty šaty moc sluší, přestože v nich vypadáte otřesně.

Metody manipulace bývají záludné a odhalit špinavou hru je někdy opravdu těžké – obzvlášť když to na vás zkouší někdo blízký. „Jakmile ve vás někdo vzbuzuje pocity viny či strachu, jste obětí manipulátora. To jsou totiž dvě základní emoce, které to doprovází,“ říká Lenka Černá.

Proto se vyplatí znát základní druhy manipulátorů a nástroje, které k ovládání druhých (vás) používají. Tady jsou.

1. Účelové lichotky

Někdy jsou lichotky jen cesta, jak ve vás vzbudit pocit, že lichotníkovi něco dlužíte. On je na vás milý, takže vy byste se k němu měli chovat stejně. „Pokud vám někdo složí kompliment a vzápětí po vás něco žádá, můžete si být jisti, že lichotka nebyla upřímná,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina. Dalšími znaky manipulativního lichocení je, že jde o komplimenty velmi obecné a nekonkrétní („ty jsi tak milá“).

2. Až příliš mnoho lásky

Jakmile partner (nebo rodič či kdokoli opravdu blízký) vypouští z úst věty typu „bez tebe si nedovedu představit život“, „co bych si bez tebe počal“ a podobně, jde skoro vždy o manipulaci. „Vlastně vám říká, že je na vás závislý, a tím vás k sobě připoutává. Ačkoli vám projevuje vděk a lásku, ve skutečnosti po vás dřív nebo později bude něco chtít, a pokud to nesplníte, zahrne vás výčitkami,“ popisuje Aleš Kalina.

Po jakémkoli vašem „ne“ nahradí původní vyznání lásky podobná prohlášení jako „jak jsi mi tohle mohla udělat, já tě přece tak moc miluju“. A když se okamžitě cítíte provinile, máte výčitky a nejspíš rychle uděláte, oč vás manipulátor žádal, pak vyhrál. Má vás!

3. Snižování sebevědomí

Je to opak předešlého bodu. Manipulátor se snaží, abyste vy byli závislí na něm. Říkává „kde bys beze mě byla“, „počkej, to přece sama nezvládneš“, „ale no tak, na tohle přece nemáš“.

Průběžně, pomalu a systematicky zadupává vaši sebeúctu do země – a vy si toho vůbec nemusíte všimnout. Může to dojít až tak daleko, že opravdu budete přesvědčeni, že nestojíte za nic, a nějakou hodnotu máte jen díky svému „manipulátorovi“. Stane se z vás loutka.

Patří sem i ironie, despekt, moralizování a poučování, prostě vše, co z manipulátora dělá „toho lepšího“.

4. Emoční manipulace

Tady nehrají hlavní roli slova, ale neverbální a emoční projevy. „Tuhle techniku často používají děti, například když se rozbrečí jen proto, aby dosáhly svého. Dělají to ale i dospělí. Třeba když mlčí a vytvářejí dusno, místo aby druhému jasně řekli, co je rozčílilo,“ vysvětluje Aleš Kalina. Ano, tichá domácnost, plačtivé scény, utrápené obličeje, to je manipulace.

Braňte se

Zásadní je si uvědomit, že se vámi někdo snaží manipulovat. Nemůžete se bránit, dokud si to nepřiznáte. Takže pravidlo jedna zní: Cítíte se kvůli někomu provinile, vyvolává ve vás strach? Přemýšlejte proč. Jestli jen proto, že nesplňujete jeho touhy a potřeby, je to manipulace!

„Existují dva základní druhy, jak se bránit. Aktivní a pasivní,“ říká Lenka Černá. K aktivní obraně, při níž manipulátorovi jasně řeknete „ne“, je potřeba určitá dávka asertivity. To bývá těžké, můžete se dostat do konfliktu, který je potřeba ustát. „Pasivní obrana spočívá v tom, že na slova druhého nebudete reagovat, debatu rychle ukončíte a odejdete z ní,“ říká Lenka Černá. Tohle se vyplácí hlavně tam, kde manipulátor odmítá přiznat chybu a změnit chování.

Aktivní obrana je proto dobrá u lidí, na kterých vám záleží a stojíte o to, aby se změnili. Pasivní u těch, u nichž vám to je jedno a prostě se jen nechcete nechat ovládat.

Nejen manipulátoři dokážou své oběti pořádně znepříjemnit život. Na koho si ještě dát pozor, se dočtete v článku Lidé, kteří vysávají energii. Máte je kolem sebe?

zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/druhy-manipulace-aneb-nenechte-se-ovladat-druhymi-55005

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Theme by Anders Norén