[rookie]

. . . . . poznámky

osobní rozvoj

A kolik jich bylo? Proč se raději neptat na počet předchozích partnerů

Každý člověk je přirozeně zvědavý, a ač by rád od svého nového protějšku slyšel, že je v jeho životě první a jediný, samozřejmě to tak bývá jen málokdy. Proto nás zajímá, kolik sexuálních partnerů náš partner v minulosti měl. Ale opravdu by nás to mělo zajímat? K čemu nám vlastně taková informace je?

Počet (ne)hraje roli

Jistě jste se již také někoho ze svých partnerů ptali, kolik sexuálních protějšků před vámi měl nebo se jistě některý z nich zeptal vás. Ať už jsou důvody k takovým dotazům jakékoli, nevyhýbají se nikomu z nás. Jenže, co vlastně chceme slyšet? Ve většině případů je totiž pravda poměrně nepříjemná. Počet partnerů bývá vyšší, než bychom si přáli, a tak každý z nás často mlží.

Prvním problémem bývá vysoký počet sexuálních partnerů. Podle průzkumu je optimální u lidí nad třicet let deset sexuálních partnerů. Zajímavé je, že s postupujícím věkem se tato čísla nezvyšují. Tudíž jsme ochotní chápat, že člověk musí v životě nabrat nějaké zkušenosti, nicméně nesmí jich být až příliš.

Zejména ženy trápí velký počet předchozích sexuálních partnerek mužů, ale jsou to často právě ony, koho odpověď na otázku nejvíce zajímá.
Opakem je nízký nebo žádný počet sexuálních partnerů. Sice nás často potěší, že nemáme co dočinění s promiskuitní osobou, ale naopak váháme, zda není chyba v něčem jiném, když protějšek nedosáhl žádných zkušeností. Jinými slovy, žádná odpověď není uspokojivá.

Proč to chceme vědět?

Nejčastějším důvodem, proč chceme znát sexuální historii partnera je obyčejná zvědavost. Někdy ale také pramení z předchozích negativních zkušeností vztahů našich vlastních a touha po dokonalé kontrole. Musíme si ale uvědomit, že odpověď nikdy nebude příjemná a může našemu vztahu výrazně uškodit.

Lidé se mění a osobnost se vyvíjí, co bylo, nemusí být nutně i v budoucnu a to je třeba si uvědomit. Neznamená to, že když váš partner měl na vysoké škole na každém prstu deset partnerek, bude tomu tak i nadále.

Stejně tak, jako nás zajímá, kolik jich bylo, si často ubližujeme v případě odhalení nevěry a vyzvídání podrobností o tom, jak a proč vše proběhlo. Opět se nikdy nesetkáme s uspokojivou odpovědí, naopak v nás vše bude hlodat o to víc.

Právo na soukromí

Ať chcete, nebo ne, každý člověk má právo na své soukromí a počet partnerů je čistě jeho věc o které se s vámi vůbec nemusí bavit a vy byste pro to měli mít pochopení.

I přesto, že si s partnerem říkáte vše, jsou věci, které by měly zůstat minulostí a nadále se k nim nevracet, obzvlášť pokud se vás vůbec netýkají.

Pokud nemůžete ve vztahu fungovat, aniž byste takovou informaci měli, zachovejte se dospěle a akceptujte, že partner již před vámi sexuálním životem žil. Nevyptávejte se na detaily a nezacházejte do extrémů. A především nikdy nepoužívejte poskytnuté informace proti partnerovi!

zdroj: https://www.bety.cz/sex-a-vztahy/clanky/27853/A-kolik-jich-bylo-Proc-se-radeji-neptat-na-pocet-predchozich-partneru

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Theme by Anders Norén