[rookie]

. . . . . poznámky

zákony

„Vybodování se“, placení pokut na místě a vliv na body

Jaký význam a dopad má ve vztahu k ukládání bodů skutečnost, že byla pokuta uhrazena na místě a jakou roli v tom hraje přestupek projednávající policista?

Jak plyne čas a řidiči postupně získávají body, objevuje se čím dál víc případů, kdy řidiči dosáhnou 12ti bodů a obdrží, mnohdy ke svému překvapení, rozhodnutí od příslušného obecního úřadu o tom, že je z důvodu vybodování na čase odevzdat řidičský průkaz na dlouhých 12 měsíců. A protože se tyto případy množí i v právní poradně a mnoho dalších jistě ještě přijde, rád bych věnoval tento článek několika základním radám a postupům, jak se tomuto nepříjemnému překvapení vyhnout.

1) Nikdy, opakuji, nikdy neplaťte pokuty na místě nebo si neberte složenku, pokud si nejste jisti, že daný přestupek není kvalifikován jako přestupek bodovaný!
Pokud to totiž uděláte, tak (jak jsem psal v článku o přezkumném řízení) je velmi obtížné pak takové rozhodnutí zpětně napadat. Pokud máte pochybnosti o přestupku samotném nebo nevíte na 100%, jestli je přestupek bodovaný anebo alespoň nevíte, jaký je stav Vašeho bodového konta, neplaťte pokutu nebo si neberte složenku. Policistovi nebo strážníkovi důrazně řekněte, že to blokově projednat nechcete (což je Vaše právo) a že trváte na projednání ve správním řízení na magistrátu nebo příslušném obecním úřadu. A nenechte se ničím přinutit nebo přesvědčit. Jak bude uvedeno dále a jak praxe ukazuje, policisté a strážníci nepokrytě klamou řidiče jen proto, aby přestupek na místě projednali a řidiče nesprávně informují o tom, že přestupek není bodovaný.

2) Nikdy nevěřte policistovi nebo strážníkovi, že to „bude jen za pokutu“!
Praxe ukazuje, že policisté buď nevědí (což je ale málo pravděpodobné) anebo úmyslně klamou řidiče, když je informují o tom, že daný přestupek není bodovaný a že to bude jen za pokutu. Ani se nenadějete a zjistíte, že policista samozřejmě přestupek jako bodovaný kvalifikoval (z bločku tu kvalifikaci nutně nepoznáte) a hned se Vaše bodové konto navýší o další body.
Pokud nevíte, jestli je přestupek bodovaný nebo máte pochybnosti, odmítněte projednání na místě. Zkušenost ukazuje, že policistům nebo strážníkům nelze vůbec věřit.

3) Nenechte se do ničeho tlačit!
Praxe ukazuje, že policisté v okamžiku, kdy jim řeknete, že to blokově projednat nechcete a že trváte na správním řízení, začnou být o poznání méně přátelští a snaží se řidiče přinutit, aby pokutu blokově zaplatil, a to buď hrozbou finanční újmy („ve správním řízení to budete mít dražší“), což je sice pravda, ale maximálně o pár tisíc, což je ve srovnání s představou toho, že jste rok bez řidičáku, akceptovatelné anebo hrozí tím, že si najdou něco dalšího (povinnou výbavu, technický stav apod.). Nenechte se do ničeho přitlačit, nenechte se vydírat, prostě to odmítněte a víc se k tomu nevyjadřujte. Sepište protokol z místa přestupku, kam uvedete, že s přestupkem nesouhlasíte a že trváte na projednání věci ve správním řízení. Tečka, žádné další diskuse nebo vyjadřování.

4) Mějte pravidelný přehled o stavu svého bodového konta!
Pokud už někde něco zaplatíte, zkontrolujte si tak se čtrnáctidenním zpožděním aktuální stav bodového konta. Dá Vám ho každá pošta, notář nebo obecní úřad. A pokud pokuty platíte častěji, kontrolujte pravidelně své konto, abyste věděli, kolik máte bodů, kdy se Vám nějaké odmažou apod. Jen tak můžete vědět, zda není na místě začít o řidičský průkaz trochu bojovat. Policista Vám to na místě neřekne, tak na to nespoléhejte.

5) Odmazávejte si body!
Pokud máte nějaké body, mějte na paměti, že každých 12 měsíců se Vám 4 odmažou, ale jen za podmínky, že v té době nenabude právní moci žádné rozhodnutí za bodovaný přestupek. Počítejte si tu dobu pečlivě a pokud Vás na místě za něco chytí a potřebujete pár měsíců pro odmazání, trvejte na správním řízení. Když totiž věc postoupíte do správního řízení, potrvá pár měsíců, než se to projedná (třeba se do toho ještě kvůli získání času odvoláte a pár měsíců tím získáte). A i když nakonec budete pravomocně uznáni vinnými, tak rozhodující je den nabytí právní moci rozhodnutí pro výmaz bodů. Získáte tak tím potřebných pár měsíců na odmazání stávajících čtyř bodů. Když byste to totiž zaplatili na místě, tak si tu lhůtu rovnou přerušíte. Protahováním projednání ve správním řízení tak získáte potřebný čas.
Případně si mezitím (než se to ve správním řízení projedná) můžete odmazat tři body školou bezpečné jízdy a získat prostor pro neodebrání ŘP.

6) Hrajte to na promlčení!
Promlčecí doba, resp. doba, po které dojde k zániku trestnosti přestupku, je jen jeden rok. Např. v Praze na magistrátu absolutně nestíhají projednat ty statisíce nebo miliony přestupků ročně. Když odmítnete projednat přestupek na místě a ještě do protokolu napíšete, že si na jednání na magistrát vezmete advokáta na zastupování, úředníci na magistrátu to rádi dají „dospod“, aby se to promlčelo, protože z konfrontací s právníky mají strach (sami nejsou právníci, takže vědí, že mají dost převahy nad „obyčejným“ řidičem, ale s právníky argumentaci vidí neradi).
Raději proto „oškubou“ 20 řidičů, co neprotestují, než aby se pouštěli do argumentace s jedním řidičem zastoupeným právníkem, když je výsledek nejistý. Zjevně jim to přijde s ohledem na poměr vybrané pokuty/strávený čas „neefektivní“.

7) No a když už Vám informace o vybodování přijde, pamatujte, že musíte do pěti pracovních dnů podat námitky, tím získat čas a sbírat síly na to, jak napadnout již projednané přestupky a doufat, že se Vám podaří v řízení některý zpochybnit a dosáhnout tak odmazání bodů.

zdroj: http://www.autoweb.cz/vybodovani-se-placeni-pokut-na-miste-a-vliv-na-body/

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Theme by Anders Norén