[rookie]

. . . . . poznámky

vtipy

Srážka s úklidovou četou i střelba pro zábavu. Kuriózní letecké havárie

5. března 2016
Letecké nehody jsou velmi vzácné a téměř vždy je zaviní souhra několika okolností. Některé z nich bývají pravděpodobné více, jiné méně. Někdy však jsou příčiny nehod tak kuriózní, že by až mohly být k smíchu – kdyby při nich neumírali lidé.
Tragickou leteckou havárii v Kongu zavinil krokodýl, který v kabině utekl z...

Tragickou leteckou havárii v Kongu zavinil krokodýl, který v kabině utekl z příručního zavazadla jednoho z cestujících. (Ilustrační snímek) | foto: koláž iDNES.cz

Specializovaný web PlaneCrashInfo.com sestavil přehled těch nejpodivnějších leteckých nehod. Vybrali jsme některé, nad nimiž skutečně zůstává rozum stát. Nikoho asi příliš nepřekvapí, že k většině z nich došlo buď v dřívějších dobách, nebo v zemích, kde je přístup k letecké bezpečnosti na jiné úrovni, než na kterou jsme zvyklí my.

 

1.Neberte si na palubu krokodýla

K nejrizikovějším končinám, co se bezpečnosti létání týče, patří v současnosti některé africké země. V Demokratické republice Kongo se 25. srpna 2010 zřítilo letadlo L-410 (české výroby), letící na vnitrostátní lince. Havarovalo těsně před přistáním a přežil pouze jeden cestující z celkem 21 lidí na palubě. Nejprve se spekulovalo o tom, že letadlu došlo palivo.

Nakonec vyšlo najevo, že stroj havaroval proto, že jeden z cestujících propašoval do letadla v příručním zavazadle mládě krokodýla. Chráněné a vzácné zvíře chtěl po přistání prodat. Krokodýl však krátce před přistáním ze zavazadla utekl a vyděsil další cestující natolik, že v panice začali od zvířete utíkat co nejdále. Když se téměř všichni nahrnuli na opačnou stranu kabiny, letadlo se převážilo a vymklo se pilotům zpod kontroly.

Krokodýl prý samotnou nehodu přežil. Umlátili ho však rozzuření vesničané, do jejichž vesnice se letadlo zřítilo.

2.Letecký dispečer usnul, letadlo se srazilo s úklidovou četou

Na letišti v Omsku přistával 11. října 1984 brzy ráno letoun TU-154B na vnitrostátní lince Aeroflotu. Až na to, že poprchávalo a byla velmi špatná viditelnost, bylo vše normální. Když však tupolev dosedl, spatřili šokovaní piloti na pár okamžiků něco neuvěřitelného: po ranveji se proháněla úklidová četa. Piloti se sice pokusili nezvyklé překážce vyhnout, ale marně. Letadlo se srazilo s několika vozidly a vypukl požár. Zahynulo 174 lidí ze 179, kteří byli na palubě, a čtyři členové úklidové čety.

Při vyšetřování se zjistilo, že nehodu zavinil dispečer, který měl na starosti řízení provozu na letištních plochách. Vpustil na dráhu úklidovou četu, ale vzápětí usnul a nestihl o vozidlech na dráze informovat dalšího dispečera, který dával letadlům povolení k přistání. Ten proto letounu Aeroflotu normálně povolil přistát. Hlavní viník – dispečer, který usnul – údajně podlehl únavě poté, co se v noci nevyspal, protože se musel podílet na péči o své malé děti.

Paradoxní bylo, že obě „oběti“ nehody, jak posádka letadla, tak personál úklidové čety, měly o blížícím se nebezpečí tušení. Posádka před přistáním viděla nejasné obrysy čehosi na dráze a dvakrát se ujišťovala, že je dráha volná. Dispečer, který o pracích nevěděl, jim to potvrdil. Světla přistávajícího letadla viděli i pracovníci úklidu, snažili se vysílačkou zavolat spícího dispečera, ale ten nereagoval. Úklidová četa usoudila, že letadlo dělá průlet, a pokračovala v práci.

3.Vojáci stříleli pro zábavu, sestřelili letadlo

Nedaleko ázerbájdžánského letiště Gəncə (Gyandzha) se nacházela vojenská základna. Několik vojáků se 15. května 1997 zúčastnilo cvičení mimo areál. Když se z něj vraceli poblíž letiště na základnu, nenapadlo je nic lepšího, než začít soutěžit ve střelbě na dopravní značku. Bohužel nemířili příliš dobře a zbloudilé střely zasáhly letadlo, které se chystalo k přistání na blízkém letišti. Jedna shodou okolností trefila kyslíkovou láhev na palubě, ta explodovala a vypukl požár. Letadlo havarovalo a nikdo z šesti členů posádky (v letadle nebyli cestující, bylo to cvičný let) nepřežil.

4.Srážka s meteorologickým balonem

Srážka letadla s cizím objektem je vždycky nebezpečná. Na apríla, 1. dubna 1970 se stala Antonovu An-24 letícímu z Novosibirsku do Krasnojarsku osudná srážka s meteorologickým balonem, který vypustili vědci. Letadlo se s balonem čelně srazilo ve výšce 5400 metrů, přešlo do prudkého klesání a během sestupu z něj začaly odpadávat další součásti. Neovladatelný stroj havaroval o několik kilometrů dál. Nikdo ze 45 pasažérů na palubě neměl šanci přežít.

Někdy naopak může být samotná příčina nehody celkem normální, ale velice překvapivé jsou události, které následují poté.

5.Kanibaly z donucení

Tento asi nejznámější příběh havárie letadla se stal předlohou pro několik knih i americký filmu Přežít z roku 1993.

Když 13. října 1972 havarovalo v argentinských Andách letadlo s univerzitním ragbyovým týmem, tak ti, co přežili, si nejspíš mysleli, že už je v životě nic horšího potkat nemůže. Byl to omyl – na 29 lidí, kteří přežili samotnou nehodu, čekalo dvouměsíční bílé peklo. Přeživším se nepovedlo zprovoznit rádio a nedokázali přivolat pomoc, mohli zprávy z civilizace jen přijímat a věděli tedy, že pátrání po jejich letadle bylo po několika dnech odvoláno.

Letadlo havarovalo v pustině v nadmořské výšce přes 3500 metrů, kde teploty pravidelně klesaly pod bod mrazu; přeživší neměli teplé oblečení ani dostatek potravin. Ve vraku přežili dva měsíce, mimo jiné i díky tomu, že v nejvyšší nouzi začali pojídat části těl těch, kteří zemřeli. Po dvou měsících se nakonec dva nejzdatnější odhodlali vyrazit pro pomoc a úspěšně dosáhli civilizace. Záchrany se dočkalo 16 z původně 29 přeživších.

6.Zmizelé letadlo našli až za 50 let

V roce 1947 zmizel také v argentinských Andách britský letoun Avro Lancaster na poslední etapě své cesty z Londýna do Santiaga de Chile. Letadlo s jedenácti lidmi na palubě se sice ohlásilo jen pár minut před předpokládaným přistáním v Santiagu, ale pak se odmlčelo navždy a nikdy se ho nepodařilo najít. Záchranné prostředky byly v té době značně omezené.

Na nehodu se během dalších desetiletí pozapomnělo. Až v roce 1998 našla horolezecká výprava na svahu sopky Mount Tupungato zbytky leteckého motoru, který odpovídal zmizelému Lancasteru. O dva roky později se argentinské armádě podařilo najít i hlavní část vraku.

 

Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/podovne-a-kuriozni-letecke-nehody-drj-/kolem-sveta.aspx?c=A160304_130344_kolem-sveta_tom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Theme by Anders Norén