[rookie]

. . . . . poznámky

osobní rozvoj

Lidé, kteří vysávají energii. Máte je kolem sebe také?

Jaký člověk doopravdy je do značné míry ovlivňují lidé kolem něj. Zatímco někteří vás posouvají dál, baví vás s nimi trávit čas, a když potřebujete, pomohou vám, jiní mohou mít na vaši psychiku neblahý vliv. Na jaké typy lidí byste si v životě měli dát pozor?

Článek

Život je moc krátký na to, aby v něm člověk udržoval kontakt s lidmi, kteří mu spíše škodí, než prospívají. Vztah s takovými jedinci často bývá jednostranný. Místo aby vám něco přinášel, aby vás obohacoval a posouval třeba někam dál, vám naopak bere energii a vy se pak cítíte mizerně. Pokud chcete udělat něco sami pro sebe, pak je lepší se takovým lidem ve svém okolí vyhýbat.

1. Negativní lidé

Slunce moc svítí, tráva je moc zelená a voda moc tekutá. Někteří lidé prostě od přírody vidí svět černě a dost často mají tendence svůj negativní pohled na svět přenášet na druhé. Jasně – všichni nemůžou být šťastní dvacet čtyři hodin denně. Jenže pokud se s člověkem, který se ve své negativitě utápí a nemá ani touhu své vnímání změnit, budete vídat často, může na vás tu pesimistickou slinu plivnout. Takže i vy začnete vnímat některé věci bezvýchodně a na všem začnete hledat to špatné.

2. Věční soudci

Troufám si tvrdit, že ani jeden člověk na světě nebyl stvořen tak dokonale, že byste na něm nenašli sebemenší chybičku. Drobné nedokonalosti jsou ale součástí našich povah a osobností. A není nic nepříjemnějšího, než když na vaše chyby neustále někdo upozorňuje. Když vás chce napravovat, a radí, co máte dělat. Od toho přece máte partnera, rodinu či kamarády, aby vám pomohli nastavit nějak citlivě zrcadlo. Tito soudci člověka mnohdy doženou k tomu, že se snaží své domnělé chyby maskovat, což má akorát za následek, že se nechová přirozeně.

3. Manipulátoři

Velice nebezpeční jsou manipulátoři. Tváří se totiž jako blízcí kamarádi, udělali by pro vás první poslední, jenže oni tímto chováním jen získávají vaši náklonnost. Většinou si vybírají jedince, kteří o sobě pochybují a nemají dostatečně silné sebevědomí. Když vás dostanou na svoji stranu, donutí vás dělat, co chtějí, ačkoliv vám se třeba moc nechce. Dokážou vás vmanipulovat do takové situace, že pokud byste je neposlechli, měli byste z toho ve výsledku špatné svědomí vy. Od takového člověka ruce pryč!

4. Arogantní lidé

Všeho moc škodí, a tak zatímco lidé se zdravým sebevědomím mohou pro vás být skvělým hnacím motorem, ti s nosem nahoru vám život spíše znepříjemní. Arogantní člověk má totiž potřebu dávat vám najevo, že je lepší než vy. Pokud se s takovým člověkem budete stýkat často, vaše sebevědomí bude klesat, a vy o sobě začnete pochybovat (jak si začít věřit). Velice podobné je to se sebestřednými lidmi, kteří pak ty druhé používají pouze jako prostředek k vlastnímu sebezdokonalování.

5. Oddaní kývači

Pak jsou tu také lidé, kteří souhlasí úplně se vším, co řeknete, i když je to třeba nesmysl. Většinou jim jde akorát o to, dostat se do vaší přízně, což možná je obohacující pro druhou stranu, ale nikoliv pro vás. Konfrontace je v životě důležitá, odlišné názory totiž mnohdy člověku pomůžou objevit i druhou stánku věci, kterou do té doby neviděl. Konec konců hádky jsou prospěšné i pro partnerský vztah.

6. Věční trosečníci

Vztahují k vám ruce, touží po tom být zachráněni a ve vašich rukou vidí záchranný kruh. Vy jim ho s radostí hodíte, jenže místo aby se jej tonoucí chytil, kouká na něj a nechá ho odplavat. Možná takového trosečníka máte i ve svém životě. Někoho, kdo vás potřebuje. Vy se mu snažíte pomoci, jenže on to ignoruje a namísto toho pokračuje ve své sebedestrukci. Nechat ve štychu kamaráda se nedělá, jenže pokud on o vaši pomoc nestojí, je to ztráta času a energie. Ve výsledku by vás to nakonec vyčerpalo natolik, že byste si o pomoc museli říct vy sami.

Jaké lidi jste ze svého života vymazali vy?

zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/lide-kteri-vysavaji-energii-mate-je-kolem-sebe-take-54653

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Theme by Anders Norén